
В Україні Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначено, що інформація про харчові продукти повинна містити, зокрема, інформацію про використання у виробництві або приготуванні харчового продукту харчових добавок, ароматизаторів, допоміжних матеріалів тощо, в тому числі і восків, якими покриті фрукти та овочі.

Як зрозуміти, який саме віск нанесено? По маркуванню:

E901 – бджолиний віск (білий або жовтий), тваринного походження, використовується для покриття фруктів, горіхів, цукерок. Може викликати алергічні реакції;

E903 – карнаубський віск, рослинного походження (з листя пальми Copernicia prunifera), використовується для покриття цитрусових, яблук, груш, динь, манго;

E902 – канделільський віск, рослинного походження (з канделільського куща), використовується рідше, переважно в кондитерських виробах, іноді для фруктів;

E904 – шелак, тваринного походження (з лакових комах), використовується для глазурування цитрусових, яблук, тропічних фруктів;

E914 – окиснений поліетиленовий віск, синтетичний, використовується, в основному, для покриття цитрусових і бананів.