
Останнім часом збільшилась кількість випадків захворювання на ботулізм і переважна кількість зафіксованих випадків пов’язана із вживанням в’яленої риби. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання – копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).

Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;

суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики

ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;

не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;

швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;

купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність

маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.