🦠 Загроза ящуру – чому стільки уваги до проблеми?
Минув місяць від останнього підтвердженого спалаху ящуру в Угорщині, але пильність втрачати зарано. Давайте розберемося, чому.

Що таке ящур і чому це небезпечно?
Ящур – гостре вірусне захворювання тварин, що передається великій рогатій худобі, свиням, козам, вівцям, іншим парнокопитним а також людині. Це транскордонний вірус, що дуже швидко поширюється через:
• транспорт і обладнання
• корм та питну воду
• взуття, одяг, навіть дихальні шляхи людини
• контакт із інфікованими дикими або домашніми парнокопитними
• продукти тваринного походження

Згідно з даними
#WOAH, представленими на засіданні комітету
#ЄС:
• У Словаччині: знищено 7 490 голів ВРХ
• В Угорщині: забито 8 466 голів ВРХ на інфікованих фермах і додатково превентивно на санітарний забій відправлено ще 846 корів (дві ферми на 539 і 307 корів)
• У Німеччині: знищено 14 водяних буйволів на фермі під Берліном
Загалом за останні 4 місяці зафіксовано 12 безпосередньо інфікованих ферм у Центральній Європі, повідомили на
#PigProgress: 6 у Словаччині, 5 в Угорщині та 1 в Німеччині.
На 6-ти з 12-ти ферм утримувалося понад 1000 голів ВРХ, зокрема найбільша молочна ферма, що була повністю знищена через підтвердження ящуру, – у Словаччині, поблизу села Плавецький Штврток, де утримували 3521 голів ВРХ.
Загальна кількість забитих та загиблих тварин унаслідок спалахів ящура (FMD) у Центральній Європі від початку 2025 року сягає

26 704.
Чому Україні потрібна пильність?

Україна офіційно вільна від ящуру, але з огляду швидкість на масштаб поширення у сусідів – ризики високі, а наслідки для економіки катастрофічні

: закриття кордонів, експортні обмеження, колосальні фінансові збитки від втрати всіх тварин господарства та ресурси на їх знищення.
Відтак,

біобезпека – не рекомендація, а обов’язок!

Уберегтись – можливо, якщо діяти на випередження.
Пильність, профілактика, прозора інформація – основа захисту українського тваринництва та продовольчої безпеки!